شنبه، 31 فروردين، 1404

ما را در فضای مجازی دنبال کنید

previous arrow
next arrow
Slider

هنوز شورای شهردرای هستیم نه شورای شهر!

محمدي کيادهي، عضو شوراي شهر ساري: هنوز شوراي شهرداري هستيم نه شوراي شهر!

محمدي کيادهي، عضو شوراي شهر ساري:

هنوز شوراي شهرداري هستيم نه شوراي شهر!

روزنامه پیک شمال: شوراها نمود عيني مشارکت جدي مردم درمديريت شهرها و روستا‌ها هستند و هيچ شکي دراين مورد نيست!
بي شک يکي از دستاوردهاي بي نظير انقلاب شکوهمند اسلامي ايران تزريق حس خودباوري در کالبد ملت ايران و القاء اين مهم بود که آحاد مردم بايد براي تعيين سرنوشت خويش به ميدان تصميم گيري بيايند و امروز با گذشت بيش از 37 سال از عمر با برکت نظام جمهوري اسلامي، مردم ايران دهها بار در عرصه‌هاي مختلف به ميدان آمده و از طريق گزينش منتخبان خويش در محافل مختلف، سرنوشت خويش را رقم زده اند و شوراها شايد بي واسطه ترين نهادي باشند که آحاد مردم امکان حضور در اين نهاد را داشته و در تصميمات مرتبط با امورشهري اظهارنظر نمايند.

امروز به بهانه 16 سالگي اين نهاد مهم و تاثيرگذار اگر بخواهيم تحليلي برعملکرد منتخبان مردم در نهادي که قانون 36 وظيفه مهم را برعهده اش گذاشته، داشته باشيم، سواي دستاوردهاي ارزنده اش، محل انتقادهاي متعددي است که درجاي خود قابل تامل و بررسي خواهد بود.

ازجمله وظايف مهم منتخبان مردم در شوراهاي شهر و روستا، انتخاب شهردار و نظارت بر چگونگي اجراي مصوبات شورا توسط نهادهاي مجري و تلاش براي رفع مشکلات و نابساماني‌هاي شهري و روستايي و ارتقاء وضع زندگي مردم است.

با وجود آن که شوراها، چهارمين دوره فعاليت خود را تجربه مي‌کنند، کارشناسان و صاحب نظران و بسياري از اعضاي شوراها اعتقاد دارند که قوانين و مقررات شورا نياز به اصلاح و به روز شدن دارند و قانون فعلي پاسخگوي نيازها و مشکلات نيست؛ ازسويي به نظرمي رسد که اصل تفاهم و تعامل شوراها و شهرداران منتخب در بسياري ازموارد مورد غفلت واقع گرديده و حواشي بر متن و اصل کارکرد شوراها سايه انداخته و اختلاف نظرها، مانع از آن مي‌شوند که نهاد شورا به وظايف مهم خود عمل نموده و منتخبان آنها درشهرداري‌ها بيشتر اوقات درگير اين حواشي شده و متاسفانه به جاي حل مشکلات فيمابين، شوراها گاهاً با بروز هرمشکل و اختلاف نظري گزينه نهايي استيضاح را به عنوان اولين گزينه براي رهايي وخروج از بن بست بر مي‌گزينند!

اگرچه عده‌اي فعاليت‌هاي شوراي شهر و روستا را هنوز تا دست يافتن به آرمانها وکارکردهاي واقعي اين نهاد ناکافي مي‌دانند، اما بايد اذعان داشت که همدلي، ايجاد وحدت رويه، ارائه طرح‌ها و برنامه‌هاي مناسب در تحقق مطالبات مردم که مخاطبان اصلي شوراهاي شهر و روستا هستند، مي‌تواند اين نهاد را به افق‌هاي اميدبخشي نزديک کرده و روند توسعه و اجراي طرح‌هاي عمراني درشهرها و روستاها را شتاب بخشد.

شوراهاي استان مازندران نيز تلاش دارند در اين مسير دشوار اما پر افتخار و ماندگار گام بردارند اگر چه تحقق اين مهم منوط به عوامل متعددي از جمله تجربه وتخصص، تهعد و داشتن روحيه تعامل و انتقاد پذيري با هدف اصلاح رويه‌ها داشته و مهمتر اين که درتصميم گيري‌ها واتخاذ روش‌هاي اجرايي منافع شهر و روستا و مردم را بر مصالح فردي وگروهي ترجيح دهيم و شورا را نمادي براي وحدت و همدلي جهت پيشبرد امور با خرد جمعي ببينيم.

آيا شوراهاي اسلامي شهر و روستاي استان و مرکز مازندران به چنين جايگاهي دست يافته اند و انتظارات مردم را برآورده ساخته اند؟

آقاي «محمد حسن محمدي کيادهي» مرد خوش صحبت شوراي اسلامي شهرساري که چهارمين دوره حضورش دراين نهاد را تجربه مي‌کند، فارغ از تمامي ملاحظات، به واقعيت‌هايي درباره کارکرد شوراها اشاره دارد که درنوع خود جالب و تامل برانگيز است.

اين عضو با سابقه شوراي شهرساري با مروري کوتاه برنحوه کارکرد شوراها در ادوارگذشته اعتقاد دارد که: «دردوره اول شخصيت‌هاي قوي با رزومه‌هاي خوب حضور داشتند و در استان مازندران حضور بسياري از شخصيت‌هاي برجسته و مديران کل را شاهد بوديم که تصميم سازي براي مديريت شهري را به وزنه‌هاي سنگين تبديل مي‌کرد».

کيادهي شخصيتي ممتاز و برجسته دارد و فردي است بسيار پرتلاش و خستگي ناپذير! او به ورزش مازندران خدمات زيادي نموده ؛ ورزشکار بوده و موسس و رئيس باشگاه استقلال ساري است، عضويت در هيات رئيسه کشتي شهرستان ساري، عضويت در هيات اجرايي هلال احمر، مشاور شهردار ساري، بنيانگذار و اولين رئيس روابط عمومي شهرداري ساري، مسئول آموزش شهرداري‌هاي استان، اولين رئيس شوراي شهر ساري، اولين رئيس مجمع مشورتي روساي شوراهاي مازندران و ... وچه افتخاري بالاتر ازاين که رزمنده جبهه‌هاي حق عليه باطل باشي و در کسوت فرماندهي جنگ براي استقلال وشرف ميهنت جانبازي کني و مدال شجاعت و افتخار بر پيشاني ات بدرخشد!

آقاي «کيادهي» با بيان اين مطلب که صحن شوراها کم کم از نظر حضور نخبگان خالي شده، تصويب و اجرايي شدن برخي قوانين تازه ازجمله داشتن 30 سال سن وتحصيلات کارشناسي براي نامزدي درشوراها را مورد تحليل قرارداده ومي گويد:

«منتقد شرايط تازه براي حضورمردم درشوراها نيستم اما تجربه در امور مديريتي را براي اداره بهتر امور شهر و روستا مفيد و لازم مي‌دانم و اعتقادم بر اين است که چنين مقرراتي موجب کاهش حضور افراد مجرب وکارکشته در نهاد شورا خواهند شد».

«کيادهي» درباب نحوه و راهکار حضور دوباره افراد با تجربه در صحن شورا ميگويد:

« درشوراها، شوراي عالي استانها قدرت زيادي به منتخبان مردم داده و قانون مديريت شهري بايد به تصويب برسد که اگرچنين شود، قانونمندي در شوراها نمود بيشتري يافته و دوباره شاهد حضور افرادي در اين نهاد خواهيم بود که با کارنامه پربار و تخصص‌هاي قابل قبول و با تعامل مثبت با شهردارران منتخب مي‌توانند آينده اي خوب و اميدبخش را براي شهرها و روستاها رقم بزنند.

شورا يا شهردار؟ کدام يک بايد حضور موثرتري درتصميم گيريها واجرا داشته باشند؟ چرا شوراها بعد ازمدتي شهردار منتخب را به ميدان استيضاح ميبرند؟ اين گونه اقدامات چه نفعي براي مديريت شهر و روستا دارد؟ چرا برخي مواقع حاشيه برمتن غلبه نموده و دليل اختلاف نظرها در مديريت شهري و روستايي چيست؟

زماني که کيادهي با 16 سال سابقه فعاليت درشورا و تجاربي گران سنگ در امور فرهنگي و اجتماعي مي‌گويد: «اعتقاد دارم که شهرداران شورا را هدايت مي‌کنند، بيشترمايلم که به عمق حرفهايش برسم».

«من صحبت يک‌ساله نمي‌کنم بلکه صحبت چهارساله يا چهار دوره مي‌کنم و اين دوره‌ها را ارزيابي مي‌کنم. در چهار دوره حضورم دو دوره را در خرداد قبول شدم و دو دوره مردود و در شهريور قبول شدم و در هر صورت عضو علي‌البدل بودم. به همين خاطر شوراي شهر چهارم متصل به دوره سوم و دوم و همين‌طور اول است و به‌ گونه‌اي توانست خود را تثبيت کند؛ منتها از نظر وجودي ولي از نظر قانوني دچار مشکلات فراوان و اساسي هستيم.
هنوز شوراي شهرداري هستيم و شوراي شهر نشديم. گرچه اعضا به موارد شهري ورود پيدا مي‌کنند ولي عملا در قوانين دستگاه‌هاي ديگر براي شوراي شهر وظايفي نداريم. بنابراين در سراسر کشور شوراها در شهرداري خلاصه مي‌شوند ولي گريز اعضاي شورا به شهر است يعني در تمام مسائل شهري اظهارنظر مي‌کنند ولي آن دستگاه‌هاي ذي‌ربط خيلي خود را موظف به پاسخگويي نمي‌دانند و گوش نمي‌دهند. شهرداري از اين حيث موظف است حرف شورا را گوش بدهد که در قوانين شهرداري زياد به شورا پرداخته شده و علاوه بر انتخاب شهردار، بودجه شهرداري را شورا تصويب مي‌کند.».

چندي پيش درباب عملکرد شوراها درچند استان از جمله لرستان تحقيقاتي را انجام مي‌دادم که نتايج نظرسنجي ازمردم توسط يک پايگاه نظرم را جلب نمود؛ با وجود آن که نهاد شورا و اعضاي حاضر در اين نهاد منتخب خود مردم آن استان و شهرها بودند، درسال اول بعد از آغاز فعاليت بيش از 90 درصد افرادي که درنظرسنجي شرکت کرده بودند، مراتب نارضايتي خود را ازعملکرد منتخبان خود اعلام نموده و اعتقاد داشتند که شوراها به هردليلي مانع از اقدامات سازنده شهرداران شده و براي سرپوش گذاشتن برضعف عملکردي خويش به جاي درپيش گرفتن روش‌هاي مختلف، ساده ترين وسهل الوصول ترين راهکار يعني استيضاح را انتخاب مي‌کنند.

يکي ازموارد قابل توجه درمورد آقاي «کيادهي» اين است که در دو سال اول شوراي چهارم مشاورت شهرداري ساري را برعهده داشته و بعد از آن با اتفاقاتي که در شوراي ساري روي مي‌دهد، دوباره به جمع اعضاي شوراي شهر بر مي‌گردد و اين فرصت خوبي است تا ديدگاه‌هاي او را در مورد شورا از منظريک مشاوربررسي کنيم؛ او مي‌گويد: درهمه امور بايد قانون مورد احترام باشد».

«کيادهي» دراين باره توضيح بيشتري داده:

« در ايامي که نبودم به ‌عنوان مشاور شهردار عملا در بيشتر جلسات شورا شرکت مي‌کردم و يا اگر هم نبودم، مصوبات شورا را پيگيري مي‌کردم. بعد که خودم وارد شدم، روال سابق ادامه داشت و مرام من اين بود که قوانين رعايت شود زيرا عدم رعايت قوانين موجب مي‌شود به شورا ضربه وارد شود. عقيده من اين است که قانون سرلوحه قرار بگيرد. با تسلطي که بنده به قانون دارم، وجودم در شورا باعث مي‌شود قوانين بيشتر اجرا بشود؛ نه اينکه قبل از من رعايت نمي‌شد بلکه بيشتر رعايت بشود و بيشتر مي‌توانستم به خود شورا مشاوره‌ قانوني دهم. براي مثال در بيشتر موارد از من مشاوره و نظرخواهي مي‌کردند و به طور کلي اگر جايي به مشکل قانوني برخورد مي‌کردند، ديگر کتاب باز نمي‌کردند و من به ‌عنوان کتاب قانون شورا هستم».

دغدغه وشايد نگراني «کيادهي» 55 ساله، ازاين باشد که شوراها تلاش مي‌کنند به وظايف خود عمل کنند اما اين که نهادها ودستگاه‌ها چه ميزان به تذکرات شورا توجه کنند، بستگي به قانون دارد؛ او مي‌گويد:«شوراي شهر در يک سال گذشته چندين بار به دستگاه‌ها حتي خود به شهردار تذکر داد. شايد بالاي 500 تا 600 مورد تذکر شورا به دستگاه‌هاي اجرايي موجود است. اينکه طرف مقابل گوش دهد يا خير، به قانون بستگي دارد و مقداري به ارزشي که شورا براي آن‌ها دارد برمي‌گردد. در قوانين شهرداري، گوش کردن و تمکين به شورا آمده است. بودجه شهرداري را شورا تصويب مي‌کند. براي مطالبات و سياست‌هاي کلي شهر همه اعضاي شورا موضع‌گيري زيادي مي‌کنند. حتي مدير کل صدا و سيما را آوردند و محاکمه‌اش کردند. شورا اين قدرت را دارد و آن‌ها پاسخ‌گو هستند و حداقل يک توضيحي مي‌دهند؛ به ندرت ديديم پاسخ ندهند».

با اين حال چرا برخي موارد تعامل لازم ميان شوراها و شهرداران و دستگاه‌ها و نهادها صورت نمي‌پذيرد؟ چگونه است که به کرات اخبارمربوط به استيضاح شهرداران در صدر اخبار شهري قرار مي‌گيرند؟ نحوه عملکرد شهرداري ساري از ديدگاه آقاي «کيادهي» با تمام حاشيه‌هايي که براي شهردارجوان ساري پيش مي‌آيد، چطوراست؟

اين نماينده با سابقه در شوراي شهر ساري مي‌گويد: اقدامات انقلابي شهردار ساري با استقبال خوب شهروندان مواجه شده و به عنوان فردي که 30 سال درشهرداري کارمي کنم اعلام مي‌کنم که شهرداري ساري براي اولين بار با اجراي صدها پروژه کوچک و بزرگ شرايطي را به وجود آورده که مردم با شهرداري آشتي کنند. اين شرايط در ادوار گذشته فراهم نبوده اما امروز شهردار جوان همانگونه که با اجراي طرح‌هاي عمراني و توسعه، نشاط واميد را به ساروي‌ها اعطاء نموده، دربعد فرهنگي نيزشادي را به ميان خانواده‌ها آورده و اين حرکت قابل تحسين وتشويق است.

او مطالب خود را اين چنين ادامه ميدهد:

«اقدامات بزرگي در شهر ساري انجام شد که بر پايه وحدت انجام گرفت و اين وحدت را هيچ‌وقت نداشتيم يعني دستگاهي که بتواند اين وحدت را ايجاد کند نداشتيم. اگر محوريت را شهرداري و شوراي شهر يا مديريت شهري قرار دهيم، هميشه با نمايندگان، با نماينده ولي‌فقيه و هم‌چنين فرمانداري مشکل داشتند. در يک زمان آقاي عبوري توانست يک وحدتي به وجود بياورد بين فرماندار، نماينده ولي‌فقيه و اعضاي شوراي شهر و نماينده همه دستگاه‌هاي ديگر براي مثال دادستان، دادگستري، نيرو انتظامي و ... . آقاي عبوري توانست همه را در يک فضاي وحدت قرار دهد و در چنين شرايطي پارک ملل، پادگان، امام‌زاده يحيي، 30 متري و... افتتاح شد. اين‌ها هنر آقاي عبوري بود که در بين مجموعه مديران يک وحدتي را ايجاد کرد و در سايه اين وحدت پروژه‌ها انجام شد. فرمايشات رهبري را در نظر بگيريد؛ مثلا سال قبل که سال همدلي و همزباني بود. چيزي نيست که با شعار انجام شود و آقاي عبوري در عمل انجام دادند زيرا ايشان يک نيروي ولايي و ارزشي و از خانواده شهيد و دلسوز بودند. يک عده با ورود اين افراد به سيستم مخالفند و احساس خطر کردند. چون اقدامات شهردار ضعف‌هاي آن‌ها را نشان داد که آن‌ها در سمت‌هاي خود در گذشته مي‌توانستند بهتر عمل کنند و در اجراي پروژه‌ها ريسک‌پذير و شجاع نبودند. هفته دولت همه ‌جا کارخانه‌ها و خيابان‌هاي چند کيلومتري و پل‌هاي چند طبقه افتتاح مي‌کنند. آقاي عبوري است که با پروژه‌هاي شهرداري ضعف‌ها را پوشش مي‌دهد. در هفته دولت، دهه فجر و هر مناسبتي يک پروژه دارد». جالب اين که ايشان ازگفتن مشکلات ومعايب شهردار نيز ابايي ندارد ؛ هرچند مشاورت او را برعهده داشته: هر دستگاه، نهاد و يا کشور دچار مشکلاتي مي‌شود. الآن در شهر ساري به‌ صورت عادي هوا خوب است و همه چيز عادي است، حالا اگر سيل بيايد چه؟ مهم آن است که ستاد بحران و آن کسي که مي‌خواهد به سيل رسيدگي کند، چگونه مديريت مي‎کند.

مديريت بحران يا مديريت مشکلات از شرايط عادي مشکل‌تر است. مديريت شهري و شهرداري ساري روندي را در پيش گرفت و اقداماتي را صورت داد که مردم عنوان عمل‌گرايي را براي آن برگزيدند که برگرفته از سفارش مقام معظم رهبري است. مردم ما خيلي زيرک هستند که فرمايشات رهبري را آناليز مي‌کنند و مسئوليني که بتوانند اين فرامين را اجرا کنند را به ‌خوبي تشخيص مي‌دهند. مشکل مالي در شهرداري با توجه به اين حجم عظيم از فعاليت عمراني قابل پيش‌بيني بود. براي مثال زماني که بودجه 500 ميليوني داريم و 1 ميليارد هزينه مي‌کنيم، طبيعي است 500 ميليون بدهکار مي‌شويم يا کسي مي‌خواهد وام 100 ميلياردي بگيرد و کارخانه بزند. اين وام را بيست‌ساله پرداخت مي‌کند و يک بازه زماني براي بازپرداخت وجود دارد.

سخن را کوتاه ميکنيم؛

نوشته اي ازيک دوست رسانه اي در باب شخصيت «کيادهي» نظرم را جلب کرد:

«کل زندگي محمدي کيادهي در حوزه خدمت رساني بوده است بنده سابقه همکاري با وي را در کارنامه کاري ام داشته ام در يکي از ايامي که قصد برنامه ريزي براي زندگي خود را داشت مسيري را که انتخاب کرد سراسرش ايثار، فداکاري و اعتقاد به موازين اخلاقي بوده است در همان ايام به ياد دارم از همگان نظر گرفت هيچ يک از بزرگان حتي حاضر به تشويق و حمايت و اعلام رضايت براي فداکاري وي نبودند همگان تصور مي‌کردند که او به دنبال شعار و مانور است امروز ساليان سال از آن تصميم مبارک و ارزشي مي‌گذرد او سربلند از اين رسالت سنگين بيرون آمده است».

گزارش از: فرامرز درخشنده